These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

## NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Exercise 8.3

Question 1.

Calculate the amount and compound interest on

(a) ₹ 10,800 for 3 years at 12\(\frac{1}{2}\)% per annum compounded annually.

(b) ₹ 18,000 for 2\(\frac{1}{2}\) years at 10% per annum compounded annually.

(c) ₹ 62,500 for 1\(\frac{1}{2}\) years at 8% per annum compounded half yearly.

(d) ₹ 8,000 for 1 year at 9% per annum compounded half yearly.

(You could use the year by year calculation using SI formula to verify)

(e) ₹ 10,000 for 1 year at 8% per annum compounded half-yearly.

Solution:

(a) Here P = ₹ 10800, n = 3 years

Compound interest = ₹ 15377.34 – ₹ 10,800 = ₹ 4577.34

Amount = ₹ 15377.34

Compound interest = ₹ 4577.34

(b) HereP = ₹ 18,000, n = 2\(\frac{1}{2}\), R = 10% p.a

For first 2 years

CI = A – P = 21,780 – 18000 = ₹ 3780

For the last \(\frac{1}{2}\) year, principal become ₹ 21,780

So, Interest = \(\frac{21780 \times 10 \times 1}{2 \times 100}\) = ₹ 1089

∴ Total interest = 3780 + 1089 = ₹ 4869

(c) Here P = ₹ 62,500, R = \(\frac{8}{2}\) = 4% per half year

n = \(\frac{3}{2}\) × 2 = 3 years

A = ₹ 4 × 26 × 26 × 26 = ₹ 70304

Compound interest = Amount – Principal

= ₹ 70304 – ₹ 62500

= ₹ 7804

(d) Here P = ₹ 8000, n = 2 (2 half year),

R = \(\frac{9}{2}\) % (half yearly)

Compound interest = ₹ 8736.2 – ₹ 8000 = ₹ 736.20

(e) Here P = ₹ 10,000; n = 2 (2 half year);

R = \(\frac{8}{2}\) % = 4% (half yearly)

Compound Interest = ₹ 10816 – ₹ 10,000 = ₹ 816

Question 2.

Kamala borrowed ₹ 26,400 from a Bank to buy a scooter at a rate 15% p.a. compounded yearly. What amount will she pay at the end of 2 years and 4 months to clear the loan?

(Hint: Find A for 2 years with interest is compounded yearly and then find SI on the 2nd year amount for \(\frac{4}{12}\) years).

Solution:

Here P = ₹ 26,400, R% = 15% p.a, n = 2 years

Simple interest on ₹ 34914 at 15% p.a for 4 months (\(\frac{1}{3}\) years)

= ₹ \(\frac{34914 \times 15 \times 1}{100 \times 3}\)

= ₹ 1745.70

Requiredamount = ₹ 34914 + ₹ 1745.70 = ₹ 36,659.70

Question 3.

Fabina borrows ₹ 12,500 at 12% per annum for 3 years at simple interest and Radha borrows the same amount for the same time period at 10% per annum, compounded annually. Who pays more interest and by how much?

Solution:

For Fabina,

P = ₹ 12,500, R% = 12%, T = 3 years

Simple interest = \(\frac{\text { PRT }}{100}\)

= ₹ \(\frac{12500 \times 12 \times 3}{100}\)

= ₹ 4500

For Radha,

P = ₹ 12500, R = 10% p.a. n = 3 years

Compound interest = Amount – Principal

= ₹ 16,637.50 – ₹ 12500

= ₹ 4137.50

Difference between C.I and S.I = ₹ 4500 – ₹ 4137.50 = ₹ 362.5

Fabina pays more by ₹ 362.50

Question 4.

I borrowed ₹ 12,000 from Jamshed at 6% per annum simple interest for 2 years. Had I borrowed this sum at 6% per annum compound interest, what extra amount would I have to pay?

Solution:

Simple interest

Here P = ₹ 12000, R% = 6%, T = 2 years

I = \(\frac{\text { PRT }}{100}\)

= ₹ \(\frac{12000 \times 6 \times 2}{100}\)

= ₹ 1440

Compound interest

Here P = ₹ 12000, R = 6%, n = 2 years

C.I. = ₹ 13,483.20 – ₹ 12000 = ₹ 1483.20

∴ Excess amount = ₹ 1483.20 – ₹ 1440 = ₹ 43.20

I would have to pay to him an excess amount of ₹ 43.20.

Question 5.

Vasudevan invested ₹ 60,000 at an interest rate of 12% per annum compounded half yearly. What amount would he get

(i) after 6 months?

(ii) after 1 year?

Solution:

(i) After 6 months

Here, P = ₹ 60,000, R = 12% per annum = \(\frac {1}{2}\) × 12 = 6%, n = 1 (one half year)

He would get ₹ 63,600 after 6 months

(ii) After one year

Here P = ₹ 60,000, R = \(\frac{12}{2}\) = 6% per half year

n = (1 × 2) = 2 half years

Hence, he would get ₹ 67,416 after one year

Question 6.

Arif took a loan of ₹ 80,000 from a bank. If the rate of interest is 10% per annum, find the difference in amounts he would be paying after 1\(\frac{1}{2}\) years if the interest is

(i) compounded annually

(ii) compounded half-yearly

Solution:

(i) Compounded annually

Here P = ₹ 80,000, R = 10% p.a, n = 1 year

Total interest = ₹ 8000 + ₹ 4400 = ₹ 12400

∴ Required amount = ₹ 80000 + ₹ 12400 = ₹ 92400

(ii) Compound half yearly

Here P = ₹ 80,000

R = \(\frac{10}{2}\)% = 5% per half year

n = 1\(\frac{1}{2}\) × 2 years = 3 half years

= \(\frac{80000 \times 105 \times 105 \times 105}{100 \times 100 \times 100}\)

= ₹ 92610

∴ The required amount = ₹ 92610

Difference in amount = ₹ 92610 – ₹ 92400 = ₹ 210

Hence, difference in amount is ₹ 210.

Question 7.

Maria invested ₹ 8,000 in a business. She would be paid interest at 5% per annum compounded annually. Find

(i) The amount credited against her name at the end of the second year.

(ii) The interest for the 3rd year.

Solution:

(i) Here P = ₹ 8000, R = 5%, n = 2 years

The amount credited at the end of 2nd year = ₹ 8820

(ii) Here P = ₹ 8820, R = 5%, n = 1 year

Note: To find the interest for the 3rd year

(Find the S.I. for one year)

I = \(\frac{\text { PRT }}{100}\)

= \(\frac{8820 \times 5 \times 1}{100}\)

= ₹ 441

∴ Interest for the 3rd year is ₹ 441

Question 8.

Find the amount and the compound interest on ₹ 10,000 for 1\(\frac{1}{2}\) years at 10% per annum, compounded half-yearly. Would this interest be more than the interest he would get if it was compounded annually?

Solution:

If compounded half-yearly

Here P = ₹ 10,000

R = \(\frac{10}{2}\) = 5% per half year

C.I = A – P

= ₹ 11576.25 – ₹ 10,000

= ₹ 1576.25

₹ 1576.25 is the required C.I, when compounded half-yearly.

If compounded annually

Here, P = ₹ 10,000, R = 10%, n = 1 year

Total compound Interest = ₹ (11000 – 10,000) + 550

= ₹ 1000 + ₹ 550

= ₹ 1550

When compounded half-yearly, the compound interest = ₹ 1576.25

When compounded annually, the compound interest = ₹ 1550

Hence, the interest when compounded half-yearly would be more than the interest when compounded annually.

Question 9.

Find the amount which Ram will get on ₹ 4096, if he gave it for 18 months at 12\(\frac{1}{2}\)% per annum, interest being compounded half-yearly.

Solution:

Hence, the required amount ₹ 4913.

Question 10.

The population of a place increased to 54,000 in 2003 at a rate of 5% per annum

(i) find the population in 2001.

(ii) what would be its population in 2005?

Solution:

Let the population in 2001 be ‘x’

R = 5%, n = 2years (2003 – 2001)

Population in 2003 is 54,000

= 48979.59

= 48980 (approx).

Hence, the population in 2001 was about 48980

(ii) Here P = 54,000, R = 5% p.a., n = 2 years (2003 – 2005 = 2)

Hence, the population in 2005 would be 59,535.

Question 11.

In a Laboratory, the count of bacteria in a certain experiment was increasing at the rate of 2.5% per hour. Find the bacteria at the end of 2 hours if the count was initially 5,06,000.

Solution:

Here P = 5,06,000, R = 2.5% per hour, n = 2 hours

= 531,616.25

= 531616 (approx).

Number of bacteria at the end of 2 hours = 531616 (approx.)

Question 12.

A scooter was bought at ₹ 42,000. Its value depreciated at the rate of 8% per annum. Find its value after one year.

Solution:

Here P = ₹ 42,000 R = 8% p.a, n = 1 year

When the value depreciated

Value of the scooter after one year = ₹ 38,640