NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

NCERT Solutions for Class 9 English

Kathmandu NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10

Kathmandu NCERT Text Book Questions and Answers

Kathmandu Thinking About the Text

Question 1.
On the following map mark out the route, which the author thought of but did not take, to Delhi.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu
Answer:
The route the author had thought of but did not take is given below: Kathmandu — Bihar (Patna) — Uttar Pradesh (Benares-Allahabad-Agra) — Delhi

I. Answer these questions in one or two words or in short phrases.

Question 1.
Name the two temples the author visited in Kathmandu.
Answer:
The two temples the author visited in Kathmandu were the Pashupatinath temple and the Baudhnath stupa.

Question 2.
The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does ‘all this’ refer to?
Answer:
‘All this’ refers to eating a bar of marzipan, a corn-on-the-cob roasted in a charcoal stove (rubbed with salt, chilli powder and lemon), and reading a couple of love story, comics and a Reader’s Digest.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 3.
What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?
Answer:
Vikram Seth compares the fifty or sixty bansuris protruding in all directions from the pole of a flute seller to the quills of a porcupine.

Question 4.
Name five kinds of flutes.
Answer:
The reed neh, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, and the high-pitched Chinese flutes.

II. Answer each question in a short paragraph.

Question 1.
What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers?
Answer:
The flute seller is different from other hawkers. He moves to different places playing the flute slowly and meditatively. He does not shout like other hawkers to sell his flute. The author found the music captivating.

Question 2.
What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?
Answer:
A small shrine half protrudes from the stone platform on the river Bagmati. It is believed that when it emerges fully, the goddess inside will escape and the evil period of the Kaliyug will end on the earth.

The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of
(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)
(ii) the things he sees
(iii) the sounds he hears

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

(i) The author has drawn powerful images’ and pictures of the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath. These include the following: a group of saffron-clad Westerners struggling to enter the main gate as only Hindus were allowed to enter the temple; a fight that breaks out between two monkeys; and a royal Nepalese princess for whom everyone makes way.

(ii) He saw that the Baudhnath stupa had an immense white dome, which was ringed by a road. Small shops were there on the outer edge where felt bags, Tibetan prints and silver jewellery could be bought. There were no crowds there. On the busiest streets of Kathmandu, he saw fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, copper utensils and Nepalese antiques.

(iii) The sounds he heard were film songs that were blaring out from the radios, car horns, bicycle bells, vendors shouting out their’wares. He also listened to flute music, calling it the most universal and most particular of sounds.

III. Answer the following questions in not more than 100-150 words each.

Question 1.
Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.
Answer:
The atmosphere around the two holy places is in contrast to each other. At Pashupatinath temple there is an atmosphere of ‘febrile confusion’ and chaos. The priests, hawkers, devotees, tourists, birds and animals roam freely throughout the grounds. There is a large gathering of worshippers who are jostling with one another to get the attention of the priest. Some tourists from West also try to get entry in vain. There is a fight between two monkeys. The atmosphere is extremely noisy. In Baudhnath shrine, there is, in contrast, a sense of stillness. Beggars and the self-proclaimed messengers of God irritate me most at any religious place. In the name of God they bother not only the locals but the foreigners too. Extortion of money in the name of donation is another thing that disturbs the tourists at such places.

Question 2.
How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?
Answer:
Along Kathmandu’s narrowest and busiest streets, there are small shrines and flower-adorned deities. Apart from these, there are fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, those selling copper utensils and Nepalese antiques. The author hears film songs that were blaring out from the radios, sounds of car horns and bicycle bells, vendors shouting out their wares. He says that stray cows roam about on the roads. He also draws a vivid picture of a flute seller with many bansuris protruding from his pole. He describes how the serene music produced by the flute seller is heard clearly above all the other noise.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 3.
“To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?
Answer:
The author considers flute music to be “the most universal and most particular” of all sounds. This is a musical instrument that is common to all cultures. We have the reed neh, the recorder, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, the high-pitched Chinese flutes, etc.

Even though each of these has its specific fingering and compass yet, for the author, to hear any flute is “to be drawn into the commonality of all mankind”. This is because in spite of their differences, every flute produces music with the help of the human voice. Similarly, despite the differences in caste, culture, religion, faith, all human beings are the same, with the same living breath running through all of them.

Kathmandu Thinking about Language

II.
Question 1.
Use the suffixes -ion or -tion to form nouns from the following verbs. Make the necessary changes in the spelling of the words.
Example: proclaim – proclamation

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu 2

Question 2.
Now fill in the blanks with suitable words from the ones that you have formed.
(i) Mass literacy was possible only after the of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks .
(iii) I could not resist the to open the letter.
(iv) Hardwork and are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with after being made to stand in the sun.
Answer:
(i) Mass literacy was possible only after the invention of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks direction.
(iii) I could not resist the temptation to open the letter.
(iv) Hardwork and dedication are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with exhaustion after being made to stand in the sun.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

III. Punctuation

Use capital letters, full stops, question marks, commas and inverted commas wherever necessary in the following paragraph.
an Arrogant lion was wandering through the jungle one day he asked the tiger who is stronger than you you O lion replied the tiger who is more fierce than a leopard asked the lion you sir replied the leopard he marched upto an elephant and asked the same question the elephant picked him up in his trunk swung him in the air and threw him down look said the lion there is no need to get mad just because you don’t know the answer
Answer:
An arrogant lion was wandering through the jungle. One day, he asked the tiger, “Who is stronger than you?” “You, O lion!” replied the tiger. “Who is more fierce than a leopard?” asked the lion. “You sir,” replied the leopard. He marched up to an elephant and asked the same question. The elephant picked him up in his trunk, swung him in the air, and threw him down. “Look,” said the lion, “there is no need to get mad just because you don’t know the answer.”

IV. Simple Present Tense

Study these sentences from the lesson.

  • A fight breaks out between two monkeys.
  • Film songs blare out from the radios.
  • I wash it down with Coca-Cola.

The italicised verbs are in the simple present tense. The writer is here describing what he saw and heard but he uses the present tense instead of the past tense. A narration or a story can be made more dramatic or immediate by using the present tense in this way.

Now look at the following sentences.

  • A small shrine half protrudes from the stone platform on the riverbank.
  • Small shops stand on the outer edge of the stupa.

We use the simple present tense to speak about what is usually or generally true. The sentences above describe facts. We also use the simple present tense in sentences depicting ‘universal truths’.
For example:

  • The sun rises in the east.
  • The earth revolves round the sun.

We can also refer to habitual actions using the simple present tense.

  • He usually takes a train instead of a bus to work.
  • We often get fine drizzles in winter.

In these sentences, words like everyday, often, seldom, never, every month, generally, usually, etc. may be used.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 1.
Fill in the blanks with the correct form of the verb in brackets.
(i) The heart is a pump …………….. that (send) the blood circulating through our
body. The pumping action ………………… (take place) when the left ventricle of the
heart …………………… (contract). This ……………………. (force) the blood out into
the arteries, which ……………………… (expand) to receive the oncoming blood.
Answer:
The heart is a pump that sends the blood circulating through our body. The pumping action takes place when the left ventricle of the heart contracts. This forces the blood out into the arteries, which expands to receive the oncoming blood.

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought it ………………. (dig) a pit and ………………. (enclose) itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule ………………. (dry) and ………………. (harden), but when rain ……………….  (come), the mud ………………. (dissolve) and the lungfish ………………. (swim) away.
Answer:
The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought, it digs a pit and encloses itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule dries and hardens, but when rain comes, the mud dissolves and the Iungfish swims away.

(iii) MAHESH : We have to organise a class party for our teacher.
(Do) anyone play an instrument?
VIPUL : Rohit ………………. (play) the flute.
MAHESH ………………. (Do) he also act?
VIPUL : No, he ……………… (compose) music.
MAHESH : That’s wonderful!
Answer:
Mahesh : We have to organise a class party for our teacher. Does anyone play an instrument?
Vipul : Rohit plays the flute.
Mahesh : Does he also act?
Vipul : No, he composes music.
Mahesh : That’s wonderful!

error: Content is protected !!