MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Decimals Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Objective Questions.

Decimals Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Decimals Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Decimals Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Decimals Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

In other words, we will show you how to write 1/8 as a decimal.

Question 1.
65 km 13 m into km is :
(a) 65.013
(b) 65.13
(c) 65.1
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 65.013


Question 2.
What is the decimal form of \(\frac { 4 }{ 10 }\)?
(a) 4
(b) 0.4
(c) 40
(d) 0.04

Answer

Answer: (b) 0.4


Question 3.
Decimal representation of \(\frac{11}{2}\) is :
(a) 5.5
(b) 5.6
(c) 5.4
(d) 5.7

Answer

Answer: (a) 5.5


Question 4.
What will be the value of 1 × 0.3 × 0.01 × 0.003?
(a) 0.000009
(b) 0.000027
(c) 0.00009
(d) 0.00003

Answer

Answer: (a) 0.000009


But when doing any mathematical calculations, we must first convert from 1/32 to decimal, do the calculation, then convert back to 1/32 price convention.

Question 5.
Decimal notation of \(\frac { 3 }{ 5 }\) is _______.
(a) 0.1
(b) 0.6
(c) 0.5
(d) 0.2

Answer

Answer: (b) 0.6


Question 6.
Which number is greater than 0.08?
(a) 0.7
(b) 0.025
(c) 0.048
(d) 0.0299

Answer

Answer: (a) 0.7


Question 7.
Decimal form of ‘Eleven point two three five’ is ______.
(a) 11.25
(b) 11.23
(c) 101.235
(d) 11.235

Answer

Answer: (d) 11.235


Welcome to the One Decimal Place Calculator.

Question 8.
Digit at unit’s place in 243.1 is :
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (b) 3


Question 9.
7 Rupees 5 paise in decimal form is :
(a) 7.5
(b) 7.05
(c) 75.0
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 7.05


Question 10.
Write as a decimal: 300 + 20 + 3 + \(\frac { 4 }{ 10 }\)+\(\frac { 5 }{ 100 }\)
(a) 33.45
(b) 323.45
(c) 323.05
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 323.45


Question 11.
Decimal notation of one-hundredth is ________.
(a) 0.01
(b) 0.1
(c) 0.2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0.01


Question 12.
Fractional form of 0.26 is :
(a) \(\frac{11}{50}\)
(b) \(\frac{12}{50}\)
(c) \(\frac{13}{50}\)
(d) \(\frac{14}{50}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{13}{50}\)


Question 13.
32.26 + 8.74 is equal to :
(a) 41.05
(b) 41.04
(c) 41.0
(d) 41.03

Answer

Answer: (c) 41.0


Question 14.
Value of 0.2 – 0.06 :
(a) 0.12
(b) 0.16
(c) 0.14
(d) 0.15

Answer

Answer: (c) 0.14


Question 15.
0.023 lies between
(a) 0.2 and 0.3
(b) 0.03 and 0.029
(c) 0.02 and 0.03
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0.02 and 0.03


Question 16.
The digit at the tenth place in 32.42 is :
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 4


Question 17.
Write 2 rupees and 50 paise as decimal.
(a) Rs 2.005
(b) Rs 2
(c) Rs 2.05
(d) Rs 2.50

Answer

Answer: (d) Rs 2.50


Question 18.
Decimal notation of one-tenth is ________.
(a) 1
(b) 0.01
(c) 0
(d) 0.1

Answer

Answer: (d) 0.1


Question 19.
6.2 × 100 – 200 is equal to :
(a) 418
(b) 419
(c) 420
(d) 421

Answer

Answer: (c) 420


Question 20.
Decimal form of ‘Three hundred six and seven-hundredths’ is _______.
(a) 306.007
(b) 306.07
(c) 306
(d) 306.7

Answer

Answer: (b) 306.07


Question 21.
0.01 _____ 0.3
(a) =
(b) <
(c) >
(d) None of these

Answer

Answer: (b) <


Question 22.
Decimal form of 8 tenths + 3 hundredths is :
(a) 0.81
(b) 0.82
(c) 0.83
(d) 0.84

Answer

Answer: (c) 0.83


Question 23.
70 paise in decimal form is :
(a) 0.70
(b) 0.71
(c) 0.72
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 0.70


Question 24.
The only prime number which is also even is
(a) 6
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (c) 2


Question 25.
Digit at the tens place in 252.78 is :
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 8

Answer

Answer: (b) 5


Question 26.
Decimal notation of \(\frac { 1 }{ 4 }\) is _______.
(a) 0.4
(b) 0.04
(c) 0.02
(d) 0.25

Answer

Answer: (d) 0.25


Question 27.
6.045 – 4.29 is equal to :
(a) 1.755
(b) 1.756
(c) 1.745
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 1.755


Question 28.
Fractional form of 0.12 is :
(a) \(\frac{1}{25}\)
(b) \(\frac{2}{25}\)
(c) \(\frac{3}{25}\)
(d) \(\frac{4}{25}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{3}{25}\)


Question 29.
Write as decimal ‘Thirty and one-tenth’.
(a) 30.2
(b) 3.1
(c) 31.2
(d) 30.1

Answer

Answer: (d) 30.1


Question 30.
Decimal form of ‘seven-tenths’ is ________.
(a) 0.5
(b) 0.8
(c) 0.6
(d) 0.7

Answer

Answer: (d) 0.7


Question 31.
The sum of 9.75 + 3.05 + 0.2 is :
(a) 12.7
(b) 12.8
(c) 12.9
(d) 12.5

Answer

Answer: (b) 12.8


Question 32.
Value of 90 + 2 + \(\frac{3}{10}\) is :
(a) 92.4 (c) 92.1
(b) 92.3
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 92.3


Question 33.
How is the decimal number 9.6 read?
(a) Nine six
(b) Ninety six
(c) Nine point six
(d) Nine six tenths

Answer

Answer: (c) Nine point six


Question 34.
Decimal representation of \(\frac{9}{5}\) is :
(a) 1.5
(b) 1.6
(c) 1.8
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1.8


Question 35.
6 m and 90 cm into metre is :
(a) 6.8
(b) 6.9
(c) 6.09
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 6.9


Question 36.
Write as a decimal: 200 + 30 + 5 + \(\frac { 2 }{ 10 }\) + \(\frac { 9 }{ 100 }\)
(a) 23.29
(b) 25.29
(c) 235.29
(d) 235.59

Answer

Answer: (c) 235.29


Question 37.
Write as decimals: 300 + 5 + \(\frac { 7 }{ 10 }\)
(a) 305.7
(b) 305.07
(c) 35.7
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 305.7


Question 38.
Which of the following is the place value of 3 in 4.375?
(a) \(\frac { 3 }{ 10 }\)
(b) 30
(c) 3
(d) \(\frac { 3 }{ 1000 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 10 }\)


Question 39.
The sum of 2.75 + 1.07 + 3.2 is :
(a) 7.01
(b) 7.02
(c) 7.03
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 7.02


Question 40.
Value of 7 + 8 + \(\frac{3}{10}\) is :
(a) 15.3
(b) 15.4
(c) 15.1
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 15.3


Question 41.
What is the sum of \(\frac { 8 }{ 10 }\) + 0 + \(\frac { 7 }{ 1000 }\)?
(a) 0.087
(b) 807
(c) 0.807
(d) 0.870

Answer

Answer: (c) 0.807


Question 42.
Write \(\frac { 4 }{ 20 }\) as a decimal.
(a) 0.4
(b) 0.2
(c) 0.25
(d) 0.40

Answer

Answer: (b) 0.2


Fill in the blanks :

1. 11.01 + 1.101 = …………..

Answer

Answer: 12.111


2. \(\frac{27}{10}\) – 1.5 = ………….

Answer

Answer: 1.2


3. \(\frac { ……. }{ 10 }\) = 0.03

Answer

Answer: 0.3


4. 99 + \(\frac{9}{10}\) + \(\frac{9}{1000}\) = ………….

Answer

Answer: 99.909


5. 89 m = …………. km

Answer

Answer: 0.089 km


6. \(\frac{824}{10}\) – 80.1 = …………..

Answer

Answer: 2.3


7. 68.5 x 100 = ……………

Answer

Answer: 6850


8. 15 + \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{1}{25}\) = ……………

Answer

Answer: 15.24


9. ……………. x 10 = 6.06

Answer

Answer: 0.606


10. \(\frac{427}{1000}\) = ………….

Answer

Answer: 4.27


11. \(\frac{2}{1000}\) = ………….

Answer

Answer: 0.002


12. \(\frac { ……… }{ 1000 } \) = 9.02

Answer

Answer: 9020


13.
400 m + ………… m = 1 km

Answer

Answer: 600 m


14. 0.48 x 1000 = …………….

Answer

Answer: 480


Match the following:

1.

(a) 0.05 x 100 (i) 1
(b) \(\frac{2}{500}\) (ii) 90.1
(c) 0.2 x 5 (iii) \(\frac{81}{1000}\)
(d) 90 + \(\frac{1}{10}\) (iv) 0.004
(e) 2 + \(\frac{3}{10}\) (v) 5
(f) 7+ \(\frac{1}{100}\) (vi) 65.001 km
(g) 80.2 x 100 (vii) 2.3
(h) 65 km 1 m (viii) 10
(i) 0.081 (ix) 7.01
(j) 0.001 x 10000 (x) 8020
Answer

Answer:

(a) 0.05 x 100 (v) 5
(b) \(\frac{2}{500}\) (iv) 0.004
(c) 0.2 x 5 (i) 1
(d) 90 +  \(\frac{1}{10}\) (ii) 90.1
(e) 2 + \(\frac{3}{10}\) (vii) 2.3
(f) 7+ \(\frac{1}{100}\) (ix) 7.01
(g) 80.2 x 100 (x) 8020
(h) 65 km 1 m (vi) 65.001 km
(i) 0.081 (iii) \(\frac{81}{1000}\)
(j) 0.001 x 10000 (viii) 10

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Decimals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

error: Content is protected !!